Gerincferdülés

gerincferdülés

A gerincferdülés következtében a csigolyák, és a csigolya közti porckorongok megterhelése egyenetlenné válik. Az oldalirányú elmozdulás miatt az alsó végtag is megrövidülhet, ezáltal ferde medenceállás is bekövetkezhet. A ferdülés esetén az egyik oldal felé tolódik el a súlypont, melyhez társulhat porckopás, izomfájdalom stb.

Rossz testtartás

rossz testartásA gyenge hátizmok miatt alakulhat ki a test rossz tartása. Az előre tolt nyak és fej fokozza a háti görbületet, így idézi elő a rossz testtartást vagy akár a gerinc deformitását.

Scheuermann-kór

scheuermann kórA Scheuermann-betegség a domború hát különleges formája, mely azt jelenti, hogy a csigolya széle károsodik, a gerinc teherbírása csökken. A csigolyatest fejlődési zavarának következtében a csigolyák ék alakúvá deformálódnak. Tünete a gerinc mozgásainak beszűkülése.  A kezdetekben felismert betegséget lehet orvosolni, de később igen komoly gondokat okozhat.

Bechterew – kór

A gerinc krónikus gyulladása, amely a csigolya közötti ízületek és borda – csigolya közötti ízületek összecsontosodása és a szalagok elmeszesedése folytán, a gerinc teljes elmerevedését okozza. A mai modern kezelési módszerekkel jól szinten tartható.

Kopásos gerincbetegség

Az életkor előrehaladtával a porckorongok víztartalma csökken, veszítenek rugalmasságukból, ennek következtében a csigolya szélei kiszélesedhetnek, meszesedés figyelhető meg. Ez nem feltétlenül jár fájdalommal, csak abban az esetben, ha ízületi tokot vagy izmokat kezdi nyomni.

Porckorong elváltozások

Ez esetben a hátgerinc megfeszül, a túlterhelés miatt a porckorong tokja megszakad, és a belső zselés állomány kitüremkedik, és ez nyomhatja a gerinccsatornában futó idegeket, ami végtagfájdalomhoz vezethet.

Porckorong sérv

A rugalmas porckorong elmozdul a helyéről, kiboltosul a mögötte lévő csatorna felé hátra vagy oldal irányba. A kiváltó ok leggyakrabban a szokatlan, vagy megerőltető fizikai megterhelés.

porckorongsérv

Megosztás

FacebookMore...