A moxa = égő fű, melegítéses gyógymód, mely a japán moguza és a latin uro szóösszetételből jött létre a moxibuszció elnevezés.

A moxázás a hőterápia egy formája, gyógynövények égetésének eljárása, melynek során a test akupresszúrás pontjai kinyílnak, moxakezelesés ezáltal hővel látja el az emberi szervezetet, így segítve annak működését. Kezdetekben gyógynövényeket alkalmaztak, és ezeket használták fel a meridián és az akupresszúrás pontokon. Gyógyhatását részben az infravörös sugárzás, hőhatás és az illóanyagok bőrbe diffundálásával érte el.  A módszer nagyban segít  helyreállítani  az emberi szervezet jótékony működését.

 A moxázás hatásai a szervezetre

A szervezet fáradtságának, betegségének következtében a sejtek mozgása is  lassulni kezd, moxázással stimulálhatjuk a legyengült sejteket és regenerálhatjuk őket. A vérben az oxigén mennyisége növekszik, vérbőség keletkezik a moxázás eredményeként. Amennyiben közelében olyan területet érint ahol a vér felgyülemlett, segíti annak továbbáramlását. Az eljárás növeli a szívizom összehúzó erejét, amellyel több vért tud pumpálni az adott szervezetbe, így eredményez oxigéndúsabb vérkeringést.

A moxázás azáltal, hogy hatással van a sejtekre, vérkeringésre, növelni tudja a vörösvérsejtek számát is. A szervezetbe több oxigén juthat, amellyel erőssé és ellenállóbbá teszi azt. Mindamellett, hogy a vörösvérsejtek, úgy a fehérvérsejtek is a kezelés után 15 perccel megszaporodnak, és 2 órán belül megduplázódnak, viszont ez nem jelenti azt, hogy leukémiát okozna.A vörösvérsejtek szaporodnak, csökken a vér alvadásának ideje, így segítve elő a szervezet védekezőképességének felállítását. Fontos hozzátenni, hogy ez az eljárás a vér elsavasodását is meg tudja előzni.

Az emberi szervezet számos érzékeny idegvégződéssel van ellátva, így a moxázás eljárás ezeken keresztül segíteni tudja a belső szervek működését is, kontrollálhatja a hormonkibocsátást, jótékonyan hat a belső elválasztású mirigyek működésére.A kibocsátott hő hatására az izmok ellazulnak, így feszültséget is old egyben, így nemcsak a kimerültség, de a fájdalom is megszűnik.

Kapcsolat a moxázás és a masszázskészülék között

A masszázskészülék 3, illetve 9 fejes akupresszúrás projektorai nagyobb hatásfokkal bírnak, mint a hagyományos moxázás eljárás. A moxázás alkalmazásával az infravörös hő 1-1,5 cm-re hatol be a testbe, addig a masszázskészülék 4-5 cm-re képes, így hatékonyabb a hatása.A készülék 12-15 kiemelt akupresszúra ponton keresztül moxa hatással serkenti a belső szervek működését.

Moxázás táblázat

Megosztás

FacebookMore...