akupresszura                                                                              

Acus=pont, hegy, pressum = nyomni, így az akupresszúra annyi, mint pontnyomás.

Az akupresszúrát nyomáspont masszázsnak is nevezik,mely olyan ősi kínai gyógymód, amellyel befolyáshatjuk életenergiánkat. Segítségével  visszanyerhetjük saját energiánk egyensúlyát és harmóniáját. Ha az életerőnk kiegyensúlyozatlan, akupresszúrával a panaszokat és akár az egészségkárosodást is hatékonyan lehet javítani. Ezzel a módszerrel nem a betegség tüneteit, hanem a betegség kiváltó okát tudjuk megszűntetni.

Több legenda is terjeng, miszerint a bantu törzseknél például megkarcolják bizonyos testrészeiket fájdalom vagy betegség esetén. Egy másik legenda szerint a kínai parasztember fejfájását enyhítette a nagylábujja ütögetésével. Poul Nogier orvos nevéhez fűződnek az első bejegyzések.

A kínai orvoslásban a Qi (csí) energia a testben különböző energiautakon ún. meridiánokon áramlik. Ezek a bőr alatt, illetve a mélyebben futó zárt pályák behálózzák az egész szervezetet, összeköttetést biztosítva az egyes belső szervek között. A Qi a meridiánokon folyamatosan áramlik, és ez a folyamatos áramlás az egészség alapja. Ha valahol blokk miatt elzáródik az energia útja, akkor a testen belüli egyensúly megbomlik és az elzáródás környékén, illetve a közeli szervek működésében zavar képződik. Ez hosszú távon betegség kialakulásához vezethet.

Az akupresszúra aktiválja a meridiánokat és javítja az energia keringését, ezáltal harmonizálja a szervezetünket, megszüntetve az energia elakadásokat.

A fő meridiánok a test két oldalán párhuzamosan futnak, és kapcsolódnak a szerveinkhez. 12 fő meridián csatorna létezik. Az akupresszúra ezeken a meridiánokon keresztül fejti ki hatását a testben áramló energiára.

Tudományos kutatások szerint az akupresszúra hatásaként a nyomással kifejtett ingerület idegi közvetítéssel a gerincvelőbe kerül, és innen bonyolult folyamatokon keresztül fejti ki hatását a szervekre, szervezetünkre.

Megosztás

FacebookMore...